Menemem – a omelete turca

Entre todos os encantos que Istambul me proporcionou, sem dúvida o menemem foi um deles.
Nossa host nos indicou tomarmos café da manhã no Mado, um café super bom que existe na cidade. Conseguimos encontrar algumas lojas deles e super indicamos.
Absolutamente tudo o que encontramos lá foi gostoso. O menemem, o kunefi, os baklavas, o salep…
Se você quer desfrutar um pouco desses sabores, aqui vai a receita do menemem 😀
Caso não queira cozinhar, pode ver se o Nuno faz para você. Aqui em casa o menemem dele foi super aprovado!
Aqui vai a receita que eu encontrei na net. Aqui não indica que você adicione queijos, mas todos os que comemos lá, vinham com queijo junto. Aqui em casa costumamos usar requeijão.
Outra opção delícia é acrescentar cubos de berinjela sem casca, que deixa aquele gostinho de defumado.

Ingredients (serves 4):

8 eggs
6 medium/large tomatoes, peeled and chopped into small chunks
6 long green peppers cut into small chunks (our host uses one or two sliced blazingly hot green chilli peppers as well, but bravery is required for this version). Bell peppers can be used if you can’t find long slender ones.
2 finely sliced white onions
Half a cup of olive oil
Salt and pepper to taste

Preparation:

Beat the eggs in a bowl and add a little salt and pepper

Warm the olive oil in a large pan, then lightly fry the onions and peppers without browning. After about 2 minutes add the chopped tomatoes. Cook the mixture until all the veggies are really nice and soft (around 7-8 minutes), and the juice has been reduced by about half.

Pour on the eggs and stir continually until it begins to firm. At this point, you can become adventurous and extend the boundaries of ‘menemen’ by adding some extra exotica (see below) should you wish. The resulting masterpiece should be firm and juicy, not dry.

Season with salt and pepper.

Serve immediately with fresh bread – the ideal accompaniment to mop it up.

4ever3:menemem

 

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